Är vi på väg mot en bättre värld?


Är vi på väg mot en bättre värld?

Jorden snurrar snabbt och alla påverkas av klimatförändringar och vi lever i ett mediabrus som näst intill är omöjligt att bryta igenom. Dessutom finns både makt och pengar hos några få. Är det demokratiska samhället är hotat? Är det ens möjligt att driva företag, nationer och regioner etiskt och hållbart?

Sasja Beslik
Sasja Beslik

-Det är inte lätt att bedöma det idag, säger Sasja Beslik som är chef för Hållbara finanser inom Nordea Wealth Management.

Nordea vill investera i företag som verkligen långsiktigt arbetar för hållbarhet och Sasja har 80 kollegor som reser jorden runt för att granska de företag som man investerat i.  Han ser dagligen effekterna av vad etiska och hållbara investeringar kan göra för samhällsutvecklingen och för dem som har utsatta arbeten i farliga branscher. Han berättar att effekten av vårt vardagliga sopsorterande och val att äta mindre kött – allt det goda vi gör för miljön – inte kommer i närheten av vad våra pengar skulle kunna göra för både miljö, demokrati och människovärdigt arbete.

– Mitt bästa tips är att alla ser till att investera sina pengar etiskt och hållbart och på det sättet få en indirekt, men stark, påverkan på utvecklingen. Inte minst alla våra pensionspengar, säger Sasja Beslik.